Ce inseamna Bio?
bio-ecologic-eco-organic
Produsele bio sunt alimente care nu au fost modificate genetic, pentru a caror cultivare nu s-au folosit îngrașăminte artificiale, pesticide sau ierbicide.
,,Agricultură ecologică”, termen protejat şi atribuit de U.E României pentru definirea acestui sistem de agricultură este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre. Prin urmare termenii biologic, ecologic, organic sunt ''sinonimi'' când se referă la produse alimentare care provin din acest tip de agricultură.
In etapa de producţie la fermă, se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor.
În etapa de procesare a alimentelor se restricţionează folosirea aditivilor, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză folosite la prepararea alimentelor ecologice.
A trăi BIO înseamna a elimina din jurul nostru tot ceea ce este artificial, chimic sau procesat. Un mod de viata organic reprezintă alegerea firească prin care noi, cei care iubim viața și încercăm să o trăim cât mai sănătos cu putință, vrem să schimbăm mentalităti și obiceiuri astfel încat lumea sa devină mai constientă de alegerile pe care le face.
Am hotarat sa spunem un NU hotărât chimicalelor, pentru ca ne-am gandit la sănătatea familiilor și copiilor noștri, pentru că ne-am dat seama de răul pe care il facem naturii și pentru că am realizat ca ritmul in care se desfășoara lucrurile ne afecteaza in mod negativ starea generală.
BIO incepe cu originea ingredientelor din compoziția produselor pe care le consumăm.
Agricultura BIO nu folosește pesticide, fertilizanți și alte substanțe care se scurg și care poluează la fel de mult ca și deseurile fabricilor. Insăsi scopul agriculturii ecologice este incurajarea și protejarea ecosistemelelor și biodiversității.
O viata BIO inseamna ca tot ceea ce consumam fie ca este aliment, produs cosmetic sau detergent este compatibil cu natura, cu organismul nostru și nu conține chimicale.
Alimentele organice au un continut nutritiv mai ridicat decât alimentele convenționale și sunt mult mai gustoase și sățioase.
Detergentii BIO sunt obtinuti din substante naturale, care nu afecteaza mediul inconjurator sau pielea noastra, nu provoaca alergii sau iritatii. Pielea care este cel mai mare organ al corpului, este afectata in mod direct de produsele cosmetice aplicate, fiind capabila sa absoarba tot ceea ce ajunge in contact cu ea. O substanta care se aplica pe piele si ramane acolo suficient de mult, este absorbita de glandele sebacee si foliculii firelor de par, trecand apoi in sistemul circulator. Astfel, orice substanta din cremele, lotiunile, gelurile, uleiurile, etc., pe care le folosim poate sa ajunga in sange, apoi la organe.
Cosmeticele BIO-organice sunt obtinute numai din ingrediente care se gasesc in stare naturala, nu contin conservanti, coloranti sau alte substante toxice. Fata de cosmeticele clasice sunt fabricate dupa reguli foarte stricte pentru ca altfel producatorul nu ar putea primi certificarea organica.
Cercetătorii spun că zi de zi, o femeile aplică pe piele nu mai puțin de 515 substanțe chimice sintetice diferite. Astfel, şamponul conţine aproximativ 15 substanţe chimice, rujul 33 de substanţe chimice, fixativul 11 substanțe chimice, deodorantul 15 substanţe chimice, loţiunea de corp 32, parfumul 250 de substanţe chimice, iar oja 31 de substanţe chimice. Îngrijorător este faptul că 60% dintre aceste substanțe se absorb în sânge, iar de acolo ajung la organele și în țesuturile din corp.
Pentru că aceste toxine se acumulează în organism, apar probleme de sănătate. De exemplu, la nivelul pielii ne putem confrunta cu eczeme, alergii dermatologice, iritații, iar în întreg organismul, acumularea de substanțe chimice nocive poate afecta funcționarea organelor și chiar favoriza apariția cancerului.
Produsele BIO-organice sunt benefice nu numai pentru om ci si pentru natura, producatorii de cosmetice organice incercand sa foloseasca ambalaje cat mai putine si care sa fie biodegradabile.
Un mod de viata BIO presupune folosirea produselor organice in toate domeniile vietii noastre.
Cum recunosti un produs certificat bio?
Toate produsele ecologice trebuie sa aibe OBLIGATORIU pe ambalaj semnul de produse ecologice, iar sub acest semn este inscris codul institutiei care a efectuat certificarea (de exemplu RO-ECO-008), precum si daca produsul este de origine UE sau Non-UE.
Aceasta este sigla care arata ca un produs este ecologic. Lipsa acestei sigle pe ambalajul produsului inseamna ca acel produs NU este certificat bio:
Asadar consumand produse certificate BIO, chiar daca preturile sunt putin mai mari decat la produsele necertificate, avem siguranta ca nu ne otravim organismul cu tot felul de chimicale (insecticide, pesticide, ingrasaminte, hormoni, etc) care din pacate se regasesc in majoritatea alimentelor care se vand astazi in magazine.
Alegerea este a fiecaruia, fiecare dintre noi suntem pana la urma responsabili de sanatatea noastra, si daca ne imbolnavim din cauza hranei pline de insecticide,pesticide este responsabilitatea noastra, noi alegem sa consumam sau nu produse ecologice sau cu chimicale.
Stiati ca un mar obisnuit contine peste 30 de substante din categoria pesticidelor, chiar si dupa spalare?
Din toate aceste motive, BIO este alegerea corecta!
(sursa: https://www.madr.ro/agricultura-ecologica.html)