Meiul este o cereală hrănitoare, bogată în enzime, proteine, aminoacizi și fibre. Boabele de mei decorticat conțin fosfor, magneziu, mangan, cupru, complexul de vitamine B și antioxidanți. Nu conțin gluten și nu au potențial alergen. Consumul de mei decorticat aduce beneficii considerabile organismului. Meiul este un aliment alcalin, eficient în combaterea acidozei. Conferă energie și fortifiază organismul. Protejează sănătatea inimii și sistemului gastro-intestinal, previne formarea calculilor biliari. Susține sănătatea oaselor, dinților și părului. Se poate adăuga mei decorticat în rețetele unor preparate sărate (în salate, supe, chifteluțe, mâncăruri gătite) sau dulci (budinci, prăjituri). Este delicios ca înlocuitor pentru orez, în pilaful cu legume.
Meiul poate fi considerat un aliment-remediu, fiind inclus (împreună cu grâul, orezul și hrișca) în regimul nr. 7 al profesorului George Oshawa, un regim de 10 zile considerat eficient pentru reechilibrarea organismului și vindecarea mai multor afecțiuni sau boli.
Descoperă în continuare mai multe informații cu privire la meiul decorticat și beneficiile sale:
· reduce colesterolul și protejează sănătatea inimii – având un conținut considerabil de fibre solubile, meiul scade nivelul colesterolului „rău” și al trigliceridelor. În plus, crește nivelul colesterolului „bun” (HDL) și stimulează secreția adiponectinei, un hormon antiinflamator care susține descompunerea acizilor grași și protejează inima. Ajută la prevenirea aterosclerozei și altor afecțiuni cardiace.
· acțiune antioxidantă – meiul este bogat în compuși fenolici (în special în acid ferulic și catehine) care protejează organismul de efectele nocive ale stresului oxidativ. Potrivit studiilor realizate, acidul ferulic are proprietăți antiinflamatorii, facilitează vindecarea rapidă a rănilor și protejează pielea. Catehinele ajută la eliminarea metalelor grele din organism.
· conferă energie – meiul este hrănitor și vitalizant, fiind recomandat în convalescență, astenie fizică și psihică, pe durata sarcinii.
· menține glicemia la parametrii optimi – prin conținutul bogat în fibre și carbohidrați complecși care se digeră lent, prevenind creșterea bruscă a glicemiei după mese. Consumul de mei este indicat în cazul diabetului.
· nu conține gluten în mod natural – meiul este o cereală fără gluten, recomandată pentru persoanele ce suferă de boala celiacă și pentru persoanele intolerante la gluten.
· susține digestia și sănătatea gastro-intestinală – meiul conține fibre solubile și insolubile, benefice pentru sistemul gastro-intestinal. Stimulează digestia, peristaltismul intestinal și menține (cu ajutorul fibrelor prebiotice) echilibrul microflorei intestinale. Elimină flatulența și constipația, reduce riscul apariției cancerului de colon.
· menține sănătatea oaselor, dinților și părului – datorită conținutului bogat în fosfor, magneziu și calciu al meiului.
· alcalinizează organismul – meiul este un aliment alcalin care ajută la neutralizarea cu succes a acidității excesive din organism. Un pH acid și o aciditate crescută în organism pot induce oboseală accentuată și scăderea imunității, conducând la apariția unor afecțiuni diverse: de la osteoporoză, diabet și tulburări digestive până la cancer.
· stimulează refacerea țesuturilor – fosforul (aflat în procent ridicat în boabele de mei) are un rol important în formarea celulelor și țesuturilor, dar și în regenerarea și refacerea lor. Este benefic îndeosebi pentru oase și sistemul nervos.
· previne formarea calculilor biliari – potrivit unui studiu științific, conținutul de fibre insolubile al meiului accelerează tranzitul intestinal și reduce secreția de acizi biliari. Menținând un nivel scăzut al acestor acizi, protejează și previn formarea calculilor biliari.
Rețete cu mei decorticat
Adaugă mei decorticat în rețetele unor preparate savuroase. Este delicios în salate, sufleuri, în mâncăruri cu multe legume, ca o garnitură pentru tocănițe și curry. Poți adăuga mei fiert și în supe sau ciorbe (pentru un plus de consistență și nutrienți), în compoziția unor chifteluțe vegetariene sau diverse plăcinte.
Poate fi un excelent înlocuitor pentru orez (putând fi pregătit ca un pilaf) sau un substitut pentru mălai (din mei poți obține un terci asemănător cu mămăliga).
Meiul este gustos și în preparate dulci cum sunt budincile cu lapte vegetal, nuci și diverse fructe proaspete sau unele prăjituri.
Îți recomandăm în continuare câteva rețete simple și gustoase cu mei decorticat, pentru mai multă inspirație în bucătărie.
Chiftelute vegane cu mei si dovlecei
Lista de ingrediente:
§ 1 cana de mei
§ 1 dovlecel
§ 1 morcov
§ 2 cepe verzi
§ 1-2 caței de usturoi
§ 1 legatură de patrunjel
§ 1 linguriță ierburi de Provence
§ 1 linguriță chimion, chilli
§ Sare, piper după gust
§ o cană jumătate de faina de tapioca fara gluten
Mod de preparare
1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
2. Încălzește uleiul într-o tigaie încăpătoare.
3. Adaugă ceapa și sotează timp de 3 minute sau până când începe să devină moale.
4. Presară și usturoiul în tigaie și lasă-l să se călească timp de un minut.
5. Adaugă apoi morcovii și zucchini. Sotează 5-10 minute, până când legumele se înmoaie.
6. Integrează în compoziție și meiul fiert și ia tigaia de pe foc. Asezonează cu sare, piper, chimion și chilli.
7. Transferă amestecul într-un bol și adaugă gradat făina de grâu în compoziție, până când este bine încorporată.
8. Tapetează o tavă cu hârtie de copt.
9. Formează chiftelele și pune-le la copt pentru 15 minute.
10. După ce sunt gata, întoarce-le și pe partea cealaltă, lăsându-le încă 10-12 minute la copt. Chiftelele sunt gata când devin ușor maronii și s-au copt în totalitate.
11. Scoate-le pe o farfurie, lasă-le la răcit și servește-le în sandwich-uri, cu legume proaspete sau în combinațiile preferate.
Sursa:
solaris.ro