Fă-ți propriul iaurt vegan

Fă-ți propriul iaurt vegan


Supermarketurile oferă deja o gamă largă de iaurt vegan. Fie iaurt din soia, nucă de cocos sau migdale - tot mai multe variante vegane își fac loc pe rafturile frigorifice ale supermarketurilor.

Din păcate, multe dintre alternativele de iaurt pe bază de plante produse industrial conțin aditivi artificiali și au puțin de-a face cu iaurtul adevărat. Dacă preferați mai puține ingrediente și doriți să evitați aditivii sau diverse tipuri de zahăr adăugat, atunci vă puteți face cu ușurință propriul iaurt vegan. Veți vedea nenumărate bacterii care trăiesc în simbioză evocând un iaurt vegan delicios și ușor acru , cu lapte vegetal la alegere, într- un timp foarte scurt.

Ingrediente:                                                                                                                                                                        

❤️ 1 L lapte vegetal (preferabil lapte de cocos sau lapte de soia)                                                
❤️ 1 plic de cultura iaurt vegan
❤️ 13-26 g amidon de tapioca


Instrucțiuni:
1. În primul rând, încălzești laptele ales la 80 de grade pentru a-l pasteuriza.
Apoi turnați laptele fierbinte în pahar și lăsați-l să se răcească la 40 de grade. Acest lucru este   
 important pentru ca culturile vii să nu moară.
 Acum adăugați culturile de iaurt în laptele încălzit. Apoi închideți borcanul din oțel inoxidabil.
2. Acum lasati  iaurtul timp de aproximativ 10-15 ore la 40 de grade. 
Pentru a face acest lucru, adăugați 500 ml de apă fierbinte la 80 de grade în recipient, astfel
încât paharul să fie înconjurat de apă până chiar sub capac. Închideți recipientul din oțel inoxidabil și mutați-l cât mai puțin posibil. 
După 8 ore puteți deschide iaurtul pentru a verifica.

Rețineți că cu cât iaurtul fermentează mai mult, cu atât va avea un gust mai acid și va avea o textură mai fermă.
3. Acum pune iaurtul la frigider peste noapte. Acolo se poate maturiza și devine din nou mai ferm.
4. Iaurtul tău este aproape gata! Se amestecă ușor pentru a obține o consistență cremoasă.
5. Te-ai descurcat! Primul tău iaurt vegan este servit


Bucura-te de masa ta! 

Beneficiile tale de a face singur iaurt vegan:

Există numeroase motive pentru a intra în lumea fermentației. Nu este doar distractiv să-ți faci propriul iaurt acasă și să variezi rețetele din când în când. Este, de asemenea, economic și bun pentru tine.

Tu decizi ce ingrediente folosești - fără aditivi, fără zahăr de masă și fără arome. Dacă ai intoleranțe sau ești atent la ceea ce mănânci, să-ți faci singur iaurtul este cu siguranță o opțiune bună.
Pregătind iaurt proaspăt cu cultura noastră starter, vă puteți bucura și de toate  bacteriile vii și bune care vă susțin flora intestinală.
Economisiți bani - în afară de costurile de achiziție pentru culturi și, dacă este cazul, un iaurt, trebuie să cumpărați doar laptele vegetal.


Cum se face iaurtul vegan și cum rămâne cu acidul lactic? Vrem să vă explicăm acest lucru pe scurt.

Iaurtul este făcut din lapte (vegetal) și o cultură de iaurt. Culturile de iaurt sunt bacterii care produc acid lactic în timpul procesului de fermentație. Cuvântul acid lactic i-a derutat probabil pe unii vegani. Dar nu vă faceți griji, acidul lactic este vegan .

Acidul lactic a fost descoperit pentru prima dată în laptele de vacă în secolul al XVIII-lea, dar este un produs al bacteriilor. Acidul lactic se formează atunci când alimentele care conțin amidon și zahăr sunt fermentate de bacterii. Produsele inițiale pot fi atât materii prime animale, cât și vegetale. Varza murată, de exemplu, este și acidă, deoarece conține acid lactic, care este produs în timpul fermentației.

Calea de reproducere pe care sunt cultivate microorganismele este decisiv dacă o cultură de iaurt este vegană sau non-vegană. Cultura noastră de iaurt este făcută pe mediu de cultură vegan și, prin urmare, este 100% vegană .


Care lapte vegetal este cel mai bun pentru iaurtul vegan?

Întrebarea este care lapte vegetal este cel mai potrivit pentru iaurtul tău vegan. Varietatea este mare și există numeroase posibilități în funcție de gust și consistența dorită. Am aruncat o privire atentă asupra diferitelor soiuri și le-am testat pentru tine.

❤️lapte de soia
Laptele de soia este cel mai usor pentru primele incercari, intrucat reactioneaza asemanator cu laptele de vaca si productia de iaurt reuseste fara probleme. Acest lucru se datorează faptului că trebuie să existe cel puțin 3 g de proteine ​​în 100 g de lapte vegetal pentru a se obține o coagulare (îngroșare) adecvată. Laptele de soia conține de obicei suficiente proteine ​​și se întărește fără un agent de îngroșare .

Prin urmare, recomandăm cu siguranță laptele de soia pentru primele încercări. Puteți verifica informațiile nutriționale de pe spatele ambalajului pentru a vă asigura că laptele de soia conține suficiente proteine: 3% sau mai mult este ideal. Așa obțineți un iaurt cremos delicios pe bază de plante, fără aditivi.

❤️lapte de nucă de cocos
Laptele de cocos este potrivit pentru cei care doresc să facă un iaurt vegan fără soia. Vă rugăm să utilizați lapte de cocos cu o proporție mare de nucă de cocos (>60%), nu băutura de nucă de cocos. Acest lucru face iaurtul frumos și cremos, iar fermentația îi conferă un gust acru delicios.

Din păcate, laptele de cocos poate reacționa puțin diferit în producția de iaurt. Uneori totul funcționează excelent și alteori nu funcționează deloc. Acest lucru se datorează faptului că calitatea laptelui de cocos conservat poate varia foarte mult. În funcție de cantitatea de căldură la care a fost expus laptele de cocos în timpul producției, transportului și depozitării, acesta se comportă diferit în producția de iaurt.  Prin urmare, sfatul nostru este: Folosiți numai lapte de cocos cu 60% nucă de cocos pentru a face iaurt. Acest lapte de cocos este de obicei de cea mai bună calitate și poate fi fermentat în iaurt de cocos delicios de cremos.

Daca vrei ca iaurtul de cocos sa fie putin mai ferm, poti folosi agenti de ingrosare precum agar-agar sau amidon de tapioca. Vă recomandăm 25 g amidon de tapioca pe litru de lapte de cocos. Ambele sunt fierte pentru scurt timp împreună, răcite din nou la 40 °C și apoi inoculate cu culturile.

❤️lapte de migdale si ovaz















Aceste soiuri sunt mai greu de prelucrat deoarece nu se îngroașă singure. Prin urmare, un agent de îngroșare este necesar în orice caz. Ar trebui să aveți răbdare și să doriți să încercați diferite rețete.

Puteți afla cum să vă îngroșați cel mai bine iaurtul în sectiunea următoare:

Sfat: laptele vegetal este de obicei pasteurizat. În pasteurizare, laptele este încălzit la cel puțin 60°C timp de 15-20 de secunde și apoi imediat răcit și păstrat la temperaturile frigiderului. Laptele vegetal pasteurizat are o durată de valabilitate mai lungă și este foarte potrivit pentru prepararea iaurtului. Dacă vă faceți singur lapte proaspăt pe bază de lapte vegetal, ar trebui să-l fierbeți pentru scurt timp înainte de procesare și să îl încălziți la cel puțin 60 °C.

Cum obțin o consistență mai fermă?
Aveți mai multe opțiuni pentru a obține o consistență mai fermă pentru iaurtul dvs. În cele ce urmează, explicăm trei opțiuni simple.

❤️Agent de îngroșare
Dacă vrei să faci iaurt mai ferm și mai cremos, folosește și un agent de îngroșare. Ar trebui să folosiți un agent de îngroșare, în special cu lapte de migdale și ovăz. Există o varietate de agenți de îngroșare vegani , doar încercați cu care iaurtul dvs. are cel mai bun gust.

Am avut cele mai bune rezultate cu  amidonul de tapioca și agar agar . Trebuie să încălziți acești agenți de îngroșare.

Pentru a face acest lucru, încălziți laptele vegetal și amestecați 13 g amidon de tapioca pentru 500 ml lapte vegetal. Lăsați-l să fiarbă scurt și apoi răciți sub 40°C (dacă lichidul este chiar mai cald decât călduț, lăsați-l să se răcească în continuare). Acest punct este deosebit de important deoarece cultura de iaurt nu tolerează temperaturile ridicate. Ea ramane în sfârșit în viață!
Acești agenți de îngroșare nu se întăresc complet în timpul fermentației, ci doar atunci când îți pui iaurtul la frigider mai târziu.

Dacă doriți să lucrați cu un agent de îngroșare fără a fi nevoie să încălziți laptele vegetal,  puteți folosi gumă de roșcove , de exemplu . Aici vă recomandăm 1 linguriță la 500 ml de lichid.

Puteți pune iaurtul într-o pânză de brânză și lăsați-l să se scurgă peste noapte pentru a-i da fermitate.

❤️Răcire
Este foarte important ca dupa fermentare (cca. 10-15 ore), sa pastrezi iaurtul la frigider peste noapte pentru a-l ingrosa si mai mult inainte de a-l consuma.

Concluzie
Nu orice lapte vegetal poate fi procesat la fel de bine pentru a obtine iaurt. Vă recomandăm să folosiți lapte de soia sau de cocos, deoarece am avut rezultate excelente cu aceste tulpini. Asigurați-vă că puneți iaurtul la frigider după adaugarea culturilor de iaurt pentru a se îngroșa. Dacă doriți un iaurt mai ferm, utilizați un agent de îngroșare la alegere (de exemplu, amidon de tapioca, agar-agar etc.).

Dacă te descurci fără lapte de vaca, dar nu vrei să ratezi iaurtul tău delicios de la micul dejun, cu siguranță ar trebui să încerci variantele vegane.




Intrebari:
Care sunt avantajele de a face eu iaurt vegan?
Puteți decide singur ce ingrediente folosiți. În plus, fermentația vă oferă bacterii vii și sănătoase care vă susțin flora intestinală.

Ce lapte vegetal este potrivit pentru iaurtul vegan?
Alegerea aici este foarte mare și depinde de gustul pe care vrei să-l dai iaurtului tău. Cele mai bune sunt laptele de soia, laptele de cocos, laptele de migdale și laptele de ovăz.


Sursa.fairement.de

Suport clienti 09:00-17:00

+40727748929 office@multisano.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!