Colon iritabil: Simptome, cauze si tratament

Colon iritabil: Simptome, cauze si tratament


Sindromul colonului iritabil


Colonul iritabil este caracterizat printr-o schimbare in functionarea intestinului;apar dureri abdominale, in absenta vreunei boli organice detectabile. Gaze, greata, lipsa apetitului, respiratie mirositoare, arsuri la stomac, balonari, dureri de spate, slabiciune, ameteala si palpitatii. Colonul iritabil pare sa fie produsul civilizatiei occidentale, intrucat el este necunoscut acolo unde nu este consumata hrana rafinata.

Colonul iritabil afecteaza intre 50 si 75% din populatie, dupa un anumit timp, in anumite perioade ale vietii. Este mai fregvent la femei.Simptomele incep de obicei la pacientii in varsta de 20 sau 30 de ani;dupa varsta de 50 de ani, colonul iritabil se intaleaza foarte rar.

Intestinul are de obicei o confuguratie normala; simptomele se datoreaza unei anormalitati functionale si nu uneia anatomice.

In loc sa se contracte intr-un mod coordonat, ca la oamenii sanatosi, la cei cu colon iritabil, muschii colonului se contracta in spasme neregulate.Aceasta face ca hrana sa se miste prin trcatul gastro-intestinal ori prea repede, ori prea incet. Cand trece prea incet este absorbita prea multa apa, ducand la scaune tari, uscate. Cand trece prea repede, este absorbita prea putina apa, lucru care duce la scaune apoase sau diaree.



  Tratament
  • Majoritatea pacientilor au dureri abdominale intermitente. Aceste dureri pot fi agravate mult prin consumarea alimentelor sau lichidelor reci si pot fi oprite printr-o clisma, sau prin eliberarea gazelor. O perinita infirbantata, o sticla cu apa fierbinte aplicata pe abdomen, poate duce la ameliorarea durerii. Caldura umeda poate fi mai eficienta decat cea uscata, intrucat ea poate penetra mai mult. Un autor recomanda ca, aplicatiile fierbinti sa se faca timp de o ora, sa se opreasca tratamentul, timp de inca o ora si apoi sa se reia inca o ora intreaga zi.       

  • Evitarea alimentelor care formeaza gaze, evitati guma de mestecat, bauturile gazoase, fumatul, alimente care contin xantina, cum ar fi cafeaua,ciocolata, ceaiul, mncarurile condimentate, lichidele reci precum si medicementele care produc diaree.

  • Stresul joaca un rol important in colonului iritabil. Exercitiul fizic regulat in aer liber, relaxeaza sistemul nervos, fiind obligatoriu pentru cei care sufera de colon iritabil.Participarea la o forma corecta de exercitiu fizic, de patru sai de cinci ori pe saptamana este un mod lejer de a elimina nelinistile si stresul. In acelasi timp, exercitiul restabileste increderea pacientului in capacitatea sa fizica.

  • Dieta bogata in fibre s-a aratat de ajutor in colonul iritabil.Pacientii tinuti sub observatie au prezentat o mai mai usurare a simptomelor dupa trei luni, asa ca dieta trebuie folosita timp indelungat.

  • Dr. Clave, care a cercetat cu atentie efectele unei diete bogate in fibra, spune ca rafinarea zaharului este de opt ori mai mare decat aceea a fainei albe si crede ca eliminarea din dieta a zaharului rafinat si a tuturor alimentelor care il contin este esentiala in tratarea colonului iritabil.   

    Ai grijă de sănătatea ta și alege produsele potrivite pentru tine:

 



 

 

Suport clienti 09:00-17:00

+40727748929 office@multisano.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!