Ce este uleiul de cocos? La ce se foloseste? Cum sa alegi un ulei de cocos de calitate? Astăzi eliminăm toate îndoielile legate de acest aliment și vă spunem 9 utilizări ale uleiului de cocos pentru a vă îmbunătății sănătatea! Urmăriți-ne, vă vom spune totul!
ULEIUL DE COCOS, O SURSĂ BOGATĂ DE CALITĂȚI
Uleiul de cocos are multe proprietăți pentru sănătate : are grijă de piele și păr, ajută la slăbit și îl poți folosi la gătit . Dar ce este uleiul de cocos? În primul rând, provine din presarea pulpei de nucă de cocos și este alcătuit din acizi grași și substanțe antioxidante, poate ucide ciupercile, infecțiile și bacteriile din corpul nostru. De aceea are o putere de hidratare enormă și este recomandată pentru a menține pielea sănătoasă și strălucitoare. Deși pe piață există multe mărci și producători, în general, putem spune că există două tipuri de ulei de cocos: ulei de cocos virgin și ulei de cocos rafinat.
Ulei virgin de nucă de cocos: este extras manual din nucă de cocos fără a fi supus la căldură sau procese chimice. Este singura care garanteaza ca mentine in perfecta stare proprietatile benefice ale nucii de cocos.
Uleiul de nucă de cocos rafinat: este supus diferitelor procese de rafinare în care poate fi alterat prin căldură, hidrogenare sau adăugare de substanțe chimice și prin procese prin care se pierd o mare parte din beneficiile sale nutriționale.
Din acest motiv, este important să alegeți întotdeauna o marcă de ulei de cocos virgin și organic, pentru a vă asigura că este de bună calitate și că nu conține substanțe chimice.
Un alt punct care este important de clarificat este că, în ciuda faptului că unii producători folosesc termenul „extra virgin”, adevărul este că această denumire este aplicabilă numai uleiului de măsline (procesul său de producție și proprietățile sale organoleptice și nutritive).
9 UTILIZĂRI ALE ULEIULUI DE COCOS
Uleiul de cocos este in primul rand un aliment si vom vedea in continuare ce utilizari culinare ii putem atribui. Dar dincolo de dieta, este folosit si ca produs cosmetic si de igiena personala. Iată cele 10 utilizări ale uleiului de cocos care vă vor ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea:
UTILIZĂRI ALIMENTARE:1- Ulei de cocos în smoothie-urile verzi:
Dacă adaugi o linguriță de ulei de cocos la smoothie-uri, vei obține o băutură mai energică, cu grăsimi sănătoase. Vei reduce, de asemenea, oxidarea acizilor grași (în special Omega 3) din frunzele verzi care apare atunci când acestea vin în contact cu paletele blenderului.
2- Uleiul de cocos înainte de a face sport:
Un studiu publicat în Journal of Nutrition concluzionează că uleiul virgin de nucă de cocos ajută la accelerarea metabolismului. Potrivit cercetătorilor, participanții la studiu care au luat 2 linguri de ulei de cocos pe zi au ars mai multe grăsimi decât cei care nu au consumat. În plus, consumul acestuia crește și nivelul de energie și ajută la reducerea grăsimilor nedorite. Ceea ce contribuie la o mai bună dezvoltare a musculaturii.
3- Ulei de cocos pentru gătit:
Uleiul nostru de cocos este presat la rece din pulpa de nucă de cocos (endosperm). Contrar credinței populare, conținutul de grăsimi saturate din nuca de cocos (90%) este benefic pentru sănătatea noastră. De ce? Ei bine, pentru că spre deosebire de grăsimile nesănătoase, aceste grăsimi sunt cu lanț mediu, care sunt metabolizate direct în ficat pentru a deveni mai târziu energie și nu sunt stocate sub formă de grăsime.
De asemenea, spre deosebire de alte uleiuri de origine vegetală, uleiul de cocos este foarte stabil și nu se oxidează la încălzire, păstrându-și structura moleculară neschimbată și făcându-l una dintre cele mai bune opțiuni pentru gătit
Citește și despre: Sprirulina-alga miraculoasă cunoscută sub numele de ''rădăcina vieții,,
4- Ulei de cocos pentru sănătatea dentară:
Oil Pulling este una dintre cele mai naturale și eficiente tehnici de menținere a sănătății orale. Această metodă de curățare orală provine din medicina ayurvedică și aplicarea ei este foarte simplă: constă în a pune în gură o lingură de ulei și a-l ține în interior aproximativ 20 de minute și a-l arunca după acel timp. În aceste 20 de minute, uleiul de cocos va acționa pentru a capta toxinele conținute în pereții bucali, dinți și limbă, rezultând un mediu oral curat și fără toxine.
5- Uleiul de cocos ca pasta de dinti:
De asemenea, puteți amesteca uleiul de cocos cu bicarbonat de sodiu și veți obține cu ușurință o pastă de dinți naturală de calitate, lipsită de toxine, fluor sau alte substanțe chimice.
6- Ulei de cocos pentru păr:
Uleiul de cocos este ideal ca tratament natural pentru repararea părului deteriorat, uscat sau încrețit.Utilizarea uleiului de cocos care este 100% natural, nu contine alcooli, siliconi sau alte substante chimice. Acizii prezenți în el (lauric și capric) ajută la îmbunătățirea rezistenței părului, îngrijindu-l din interior spre exterior și oferindu-i multă strălucire și mătăsos, prevenind încurcarea, ruperea și vârfurile despicate.Uleiul de cocos poate fi folosit ca masca de pre-spalare impregnand parul cu ulei de cocos, masand-l bine si lasand sa stea 20 de minute inainte de spalat; ca o cremă hidratantă pentru a ajuta la descurcarea încurcăturilor, aplicând o cantitate mică pe părul umed după spălare; si ca tratament antimatreata prin aplicarea unei cantitati mici pe scalp deoarece uleiul de cocos este si un fungicid.
7- Ulei de cocos pentru bărbierit:
Înlocuirea cremei de bărbierit și/sau de îndepărtare a părului cu ulei de cocos este o opțiune excelentă, mai ales pentru cei cu piele sensibilă la substanțe chimice.Dacă ne bărbierim zilnic sau des, lamele pot provoca iritații și uscăciune, deoarece tragem stratul protector al pielii. Când aplicăm ulei de cocos înainte de bărbierit, acesta creează o peliculă fină care îl protejează împotriva agresiunilor lamei.
8- Ulei de cocos pentru a proteja și hidrata pielea corpului:
Am comentat deja că uleiul de cocos are proprietăți antibacteriene și antifungice, dar, în plus, dacă ne înlocuim crema hidratantă pentru corp, vom observa că are capacitatea de a hidrata pielea la un nivel mai profund și, de asemenea, ne ajută să o protejăm împotriva UV și radicalii liberi, prevenind apariția petelor și ridurilor. De asemenea, le puteți folosi pentru a vă proteja și a menține buzele hidratate.
9- Ulei de cocos pentru îndepărtarea machiajului:
Este posibil să folosiți ulei de cocos pentru a îndepărta machiajul. Textura sa naturală și delicată respectă și îngrijește pielea feței, inclusiv conturul ochilor. Poate fi folosit aplicând puțin ulei de cocos pe un tampon de bumbac sau amestecându-l cu puțină apă caldă pentru a fi folosit ca săpun de curățare a feței.
REȚETĂ DE EXFOLIANT DE CORP CU ULEI DE COCOS
O parte ulei de cocos la două părți zahăr brun sau sare. Incalziti uleiul de cocos la foc mic și când este fierbinte adăugați zahărul sau sarea și amestecati 2 minute. Lăsați să se răcească și să se așeze și apoi aplicati-l pe pielea pe care doriti să o exfoliati. Un sfat: purtați mănuși pentru a aplica amestecul și masați zona cu mișcări circulare.
Fie ca este vorba in domeniul sanatatii sau al frumusetii, uleiul de cocos s-a dovedit a fi un adevarat aliat in multe cazuri din viata de zi cu zi. Dacă adăugăm la asta mirosul captivant și paradisiac, este ușor de înțeles de ce atât de mulți oameni l-au ales ca uleiul preferat.
Dacă te gândești să incluzi ulei de cocos în oricare dintre felurile tale de mâncare, iată câteva idei pentru rețete ușoare: Smoothie cu matcha si mentă, Rețetă pentru pâine fără gluten
Sursa: alkalinecare.com