5 motive pentru care ar trebui să mănânci organic

5 motive pentru care ar trebui să mănânci organic


S-ar putea să știți deja despre beneficiile alegerii alimentelor organice (aham, nu este prima dată când vorbim despre subiect ! )
La Multisano, știm câte ceva despre alimentele organice și da, ne place să strigăm despre asta. Și noi de ce nu am face-o? A consuma alimente organice este important pentru tine și pentru planetă.
 Pentru mulți oameni, atunci când cred că consuma alimente organice, cred că nu au substanțe chimice sintetice. Deși asta face parte din poveste, există de fapt mult mai multe beneficii la hrana și agricultura ecologică.
Agricultura ecologică este un sistem holistic de agricultură care aderă la standarde legale stricte. Prioritizează sănătatea solului și
bunăstarea animalelor și interzice îngrășămintele artificiale și pesticidele. 


https://biona.co.uk/wp-content/uploads/2021/06/organic_13-512x190.jpg


Beneficiile alimentelor organice sunt mai multe decât gustul incredibil. Diferențele nutriționale dintre alimentele organice și cele convenționale, cum ar fi conținutul ridicat de vitamine  și antioxidanții. Consumul unei diete organice este cea mai bună modalitate de a limita expunerea la pesticide, aditivi și conservanți:

Pesticide
Aproximativ un sfert din alimentele pe care le consumăm conțin substanțe chimice concepute pentru a ucide „dăunătorii” (insecte, buruieni și ciuperci , indiferent de spălare și gătire. Alimentele ecologice conțin niveluri mai mici de pesticide reziduale , deoarece fermierii ecologici creează un echilibru natural între plante și animale pentru a preveni dăunătorii. În plus, standardele organice interzic ingredientele modificate genetic (OMG). Deoarece modificarea genetică este legată de utilizarea crescută a pesticidelor, acesta este un alt mod prin care alegerea produselor ecologice reduce expunerea la pesticide, deoarece pesticidele nu sunt niciodată folosite în agricultura ecologică.
Aditivi
Standardele organice restricționează aditivii precum grăsimile hidrogenate, coloranții și conservanții alimentari artificiali, aspartamul și glutamatul monosodic. În plus, fructele și legumele organice nu sunt niciodată spălate cu clor.

Mâncare în care poti avea încredere
Fiecare produs cu o etichetă ecologică a fost monitorizat cu atenție de la fermă la raft în fiecare parte a procesului de producție. Fiecare organizație implicată trebuie să demonstreze că îndeplinește standardele ecologice. Alegând organic, știi ce este în mâncarea ta. 

Beneficii pentru fauna sălbatică
Polenizarea este esențială pentru existența a trei sferturi  din culturile pe care  le consumăm, totuși numărul de polenizatori scade rapid. Cauza principală? Pesticide sintetice .Există încă speranță: prin trecerea la practici durabile, cum ar fi agricultura ecologică la scară largă , cercetătorii cred că ar putea fi chiar posibilă inversarea declinului insectelor .
Îngrășămintele cu azot și alți poluanți din agricultura convențională  pot crea „zone moarte” în oceane, râuri și căi navigabile, privând fauna sălbatică de oxigen. Întrucât metodele organice interzic acești poluanți, alegerea organică susține viața acvatică .

Beneficiile pentru animale 
Fermierii ecologici trebuie să ofere animalelor lor mult spațiu, aer proaspăt și condiții care se potrivesc comportamentului lor natural. Ca urmare, animalele organice nu au nevoie de medicamente de rutină, cum ar fi antibioticele. A alege organic înseamnă a vota pentru standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor.

https://biona.co.uk/wp-content/uploads/2021/06/organic_08-512x200.jpg


Agricultura ecologică ajută la combaterea schimbărilor climatice

 • Există mai mult carbon în solurile din Regatul Unit decât toate plantele lumii la un loc

 • Cercetătorii spun că emisiile agricole ar putea scădea cu până la 50% până în 2050 dacă terenurile agricole din Europa ar fi toate organice .

 • Agricultura ecologică utilizează adesea mai puțină energie decât agricultura convențională .

 • Agricultura ecologică produce, de asemenea, culturi mai rezistente la efectele schimbărilor climatice, deoarece solul organic poate stoca mai multă apă . 


Deși solul ar putea părea umil, este incredibil de important. Știați…

 • Solul sănătos este esențial în peste 90% din producția de alimente(12) .

 • Un sfert din toate speciile rezidă în sol(13) .

 • Solurile din Marea Britanie stochează mai multă apă decât este în toate lacurile și râurile noastre combinate.


În mod înfricoșător, conform metodelor convenționale, solul se degradează de 10-40 de ori mai repede decât se formează. Metodele de agricultură ecologică hrănesc solul folosind compost natural, gunoi de grajd și rotația culturilor. Pe lângă îmbunătățirea biodiversității în general, aceste metode încurajează diversitatea inmulțirii  microbilor , scăzând nevoia de îngrășământ artificial. 
https://biona.co.uk/wp-content/uploads/2021/06/organic_23-512x161.jpg
 
La Multisano, facilităm consumarea de alimente organice în elementele tale esențiale de zi cu zi. De ce nu încercați câteva dintre aceste alimente organice?

 • Elemente de bază din dulapul magazinului, Pastele Penne sunt întotdeauna alegerea potrivită. 

 • Agricultura convențională pulverizează adesea 30 de pesticide pe roșii . Din păcate, coaja lor subțire permite acestor substanțe chimice să pătrundă în întregul fruct. Trecerea la  roșiile tocate organice este cel mai simplu mod de a le evita!

 • Vegană și fără zahăr adăugat,  Granola noastră face ca începerea zilei să fie o plăcere.

În ceea ce privește fructele și legumele proaspete, verificați alimentele care conțin reziduuri de pesticide. Când este posibil, optează pentru versiuni organice ale acestora. 

Unii se întreabă dacă beneficiile consumului organic versus non-organic justifică diferența de preț. Credem că Helen Browning, CEO al Asociației Solului , rezumă cel mai bine:
 „Munca grea pe care o depun fermierii organici se plătește prin calitatea hranei pe care o produc, oferind o valoare reală pentru bani.”
Puteți găsi produsele noastre ecologice certificate în magazinul nostru online , livrare rapidă, calitate garantată.
 
 


Surse:

 1. Smith şi colab. (2015) Eficiența energetică a agriculturii organice: o revizuire. Agricultura și sistemele alimentare din surse regenerabile, 30, 3

 2. Lotter și colab. (2003) Performanța sistemelor de cultură organice și convenționale într-un an cu climă extremă. Jurnalul American de Agricultură Alternativă, 18, 3

 3. Klein şi colab. (2007), Proc. Biol. Sci. 274, 303.

 4. Sanchez-Bayo și Wyckhuys (2019) Declinul la nivel mondial al entomofaunei: o revizuire a factorilor ei. 

 5. Bengtsson, J., Ahnström, J. și Weibull, AC (2005 „Efectele agriculturii organice asupra biodiversității și abundenței: o meta-analiză” Jurnalul de Ecologie Aplicată, 42(2), 261–269. http:// doi.org/10.1111/j.1365-2664.2005.01005.x

 6. Tuck et al, (2014) Intensitatea utilizării terenurilor și efectele agriculturii organice asupra biodiversității: o metaanaliza ierarhică”, Journal of Applied Ecology

 7.  Cambardella, CA, Delate, K. și Jaynes, DB (2015) „Water quality in organic systems”, Sustainable Agriculture Research, 4(3), 60-69 

 8. Comitetul de Audit de Mediu – Anchetă privind sănătatea solului (2016) Comunicare scrisă din partea Comitetului pentru Schimbări Climatice – 14 ianuarie 2016

 9. Poux, X., Aubert, P.-M. (2019) Agroecologia și neutralitatea carbonului în Europa până în 2050: care sunt problemele? IDDRI, Issue brief N.05/19

 10. Smith şi colab. (2015) Eficiența energetică a agriculturii organice: o revizuire. Agricultura și sistemele alimentare din surse regenerabile, 30, 3

 11. Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (2015), Solurile sănătoase sunt baza pentru producția de alimente sănătoase

 12. Natural England, 2015, Rezumatul dovezilor: Sol

 13. Muller şi colab. (2016) Agricultura ecologică, schimbările climatice și nu numai. IFOAM EU și Fibl, p12

 14. Pimental (2006) Eroziunea solului: o amenințare alimentară și de mediu. Mediu, dezvoltare și durabilitate, 8 (1), p.119-137.

 15. Lori şi colab. (2017) Agricultura ecologică îmbunătățește abundența și activitatea microbiană din sol. O meta-analiză și metaregresie. PLoS ONE 12(7):e0180442

Suport clienti 09:00-17:00

+40727748929 office@multisano.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!